INTERVIU: 22 de întrebări cu regizoarea Cristina Iacob: „Mi-aș dori ca lumea să îmi țină minte filmele, nu pe mine.”

<span class='prepend'>INTERVIU:</span> 22 de întrebări cu regizoarea Cristina Iacob: „Mi-aș dori ca lumea să îmi țină minte filmele, nu pe mine.”

Cristina Iacob este o prezență efervescentă și memorabilă în lumea cinematografică.

În regia ei se află filmele:

Oh, Ramona! (2019)
Selfie 69 (2016)
Poveste de dragoste (2015)
Selfie (2014)
Hot Shorts (2012)
În film la Nașu’ (2012)

Filmele scrise și regizate de ea au umplut sălile de cinema cu încasări care au depășit așteptările tuturor. Așa că am vrut să aflăm mai multe despre persoana din spatele personajului.


Credit foto: Tibi Vintur

1. Cum te-ai descrie?

Mică și cu păr! Colerică și melancolică. Cu OCD și rinită alergică. Pot continua, dar nu știu dacă să mă laud sau să mă plâng.

2. Ai spus că muncești de la vârsta de 14 ani. Ești unde ai visat acum la 30 de ani?

Sunt unde nici n-am visat. Sunt pe drumul meu, poate chiar două-trei stații de tramvai mai în față. Viteza e plăcută, dar cel mai important e să nu deraiezi. Mi-am dorit dintotdeauna să fac ceea ce-mi place și acel lucru să-l fac cât mai bine posibil. Acum, la 30 de ani, aplic mai bine asta. Visez în fiecare zi la mai bine, nu neaparat la mai mult.

3. Filmul te-a ales pe tine sau tu pe el?

Când am ales sa merg la facultatea de film, am ales împotriva tuturor… dar cred că de fapt filmul m-a ales pe mine.

4. Atunci când ai ales această meserie, te gândeai că o să ajungi să scrii istorie în cinematografia românească? Singura producție românească care în doar 3 săptămâni a depășit 1 milion de $ în box-office. Când ești la start cu un proiect cinematografic, te gândești unde vrei să îl duci ca număr de spectactori atrași, ce festivaluri țintești?

Istoria au scris-o tinerii care au venit masiv la cinema, eu am făcut doar filmul… Evident, atunci când aleg povestea pe care să o transform în film, mă întreb dacă o să placă și publicului, dacă are un mesaj și dacă vor empatiza cu ea. E o minimă responsabilitate pentru orice regizor, deoarece visul tău personal urmează să devină o aventură industrială, cu mize și riscuri tot mai mari. 


Credit foto: Tibi Vintur

5. Ai postat un text încărcat de emoție pe pagina ta de Facebook, în care vorbești despre succes și despre creație, ca un dar divin. Și ai zis așa: ”Când a fost ultima dată când m-am simțit femeie? Să fac și eu nazuri pur și simplu ca o fată de vârsta mea, să mă las îmbrățișată, nu să o fac eu. Greu de zis”. Cu toate acestea, poți face un exercițiu de remember?

Pui sare pe rană… Cred că de la vârsta de 10 ani am fost numai într-o goană, care a devenit aproape un stil de viață. Poate acum, la 30 de ani, o să învăț să miros și florile, să gust sărutul, să adulmec viața. Nu poți face mereu ceva de care să te bucuri, în schimb înveți să te bucuri de ceea ce faci. Nu am voie să mă plâng că am ratat uneori ”plăcerile vârstei”, le pot încă savura. Știi, ca un regim disociat…

6. Ai drept partener de viață omul care a creat televiziunea generalistă, generatorul fenomenului ,,Gândește liber”. Cum ți-a influențat cariera și care sunt cele mai importante sfaturi pe care le-ai primit de la Adrian Sârbu?

Alt om care trăiește de cand îl știm într-o goană. Apropo de textul pe care l-am scris și postat pe Facebook, un prieten îmi spune: „știi, m-am văzut cu o cunoștință și am comentat textul tău, iar ea mi-a spus „se vede mâna lui Sârbu”, continuând cu „Cristina, știi că, trăind cu el, o să ai mereu acest stigmat.” Întrebarea ta mi-a amintit de această conversație. I-am răspuns și lui cum îți răspund și ție. Sigur că nu a fost mâna lui acolo, dar a fost sigur urma lui. 

E normal să te influențeze omul lângă care trăiești, mai ales dacă petreci ani de zile împreună. În plus, este o personalitate puternică, hiper-activă și dominanta. A influențat sute de oameni cu care a lucrat direct și milioane de necunoscuți… 

Mă bucur că este el cel care mă influențează și inspiră, pentru că, deși este extrem de exigent, o face întotdeauna într-un mod constructiv. Am de la cine invăța! Și mă bucur ca am ales bine.

Unul dintre cele mai importante sfaturi primite de la el a fost ”Ai încredere în intuiția ta” și ”trebuie să-ți înțelegi succesul ca să-l poți întâlni din nou”.  

7. Care dintre proiectele cinematografice îți este cel mai aproape de suflet?

Pâna acum, întotdeauna cel mai recent.

8. Care crezi că este impactul femeilor în meseria de regizor de film? Începe să se echilibreze balanța, să nu se mai vorbeasca doar despre regizori bărbați?

Cred că începe să cadă în extrema cealalta. Am senzația că urmează să avem o discriminare în curând în rândul bărbaților. În America se angajează mai nou femei, doar pentru că trebuie să avem mai multe femei. Și deodată, nu mai primează performanța. În fond, nu despre asta era vorba. Era vorba despre aceeași șansă, dacă facem aceeași performanță. Să nu conteze dacă ești galben, portocaliu sau albastru, ci dacă ești bun în acel domeniu și pentru asta să ne plăteasca egal. Dar acum se cade ușor în extrema cealaltă și nu cred că e cinstit. De curând am fost la Los Angeles: cel mai nasol lucru la ei este acum să fii bărbat alb… 


Credit foto: Tibi Vintur

9. Ai fost vreodată pusă la zid în meseria pe care ți-ai ales-o, doar pentru că ești femeie?

Da, nu doar o singura dată. A trebuit să muncesc de multe ori mai mult, pentru a demonstra că pot sau că știu să fac un anumit lucru. Și a trebuit să o demonstrez în repetate rânduri pentru a fi luată în serios. Pe moment te revolți; în timp, statul la zid îți întărește coloana vertebrală.

10. Ai în minte un moment greu de la începutul carierei, în care ți s-a închis pur și simplu ușa în nas, deși aveai toate coordonatele să reușești să convingi?

Da. Doar că am deschis-o din nou și din nou. Cu mâna, cu piciorul, cu cheia sau demontând balamalele cu șurubelnița din poșetă. Când simți nedreptate, nu trebuie să te lași. Fiindcă nu pierzi doar pe moment, pierzi o parte esențială din tine.

11. Care este filmul care ți-a schimbat viața sau a avut un mare impact asupra ta?

A avut un mare impact asupra mea documentarul lui Jane Godal și filmul Mr. Nobody.

12. ”#Selfie 69” a adus în atenția românilor prima producție cinematografică cu povești despre adolescenți, într-o perioadă în care filmele românești abordau mai multe probleme sociale și povești comuniste. Te așteptai la succes sau a fost un act de curaj?

De curaj n-am dus lipsă niciodată și da, mă așteptam să vină tinerii să-l vadă, pentru că era un film pe gustul lor și despre ei.

13. ”Oh, Ramona!” este o producție inovatoare din punct de vedere al montajului și editării video. Plus că este un film românesc în limba engleză. Din nou vorbim despre curaj sau de nevoia de a ține pasul cu piața din afară?

Vezi ”Zorba grecul” film în limba engleză jucat de Antony Quinn, poveste autentic grecească, sau ”Frida”, despre Frida Kahlo, o pictoriță mexicancă, jucată în limba engleză de către o libaneză. Sunt nenumarate exemple. 

Au avut curaj? O poveste universală și chiar specific-identitară unui loc sau culturi poate ajunge mai ușor în toată lumea astăzi, dacă este spusă în limba engleză. Trăim globalizarea în toate domeniile, nu numai în film.

14. Știm că din echipa ta face parte și fratele tău, care este producător. Cum este relația voastră profesională și unde se întâlnește cu cea personală?

Daniel este cel mai bun prieten al meu. Ce-i drept, ne știm de multă vreme. Mulțumesc de multe ori că mi l-a dat Dumnezeu așa cum e. Sunt multe momente când se lovește personalul cu profesionalul, multe momente când gândim diferit sau am proceda diferit, dar cred că deja am învățat să le îmbinăm mai bine.

15. Cine este Cristina Iacob, dincolo de numele de pe marile ecrane?

Asta-i ca prima întrebare. O corcitură. Dintr-o mamă evreică născută la Sibiu și un tată moldovean interlop. Sunt prima și singura din familia mea născută la Dunăre. Iubesc apa și asta-mi lipsește cel mai mult în București. Sigur că din răspunsul meu poți deduce că îmi plac Cioran, Woody Allen, Ion Creangă sau Panait Istrati și nu te-ai înșela.

16. Care este cea mai mare frică a ta?

Nu am frici. Am doar lucruri care nu-mi plac.

17. Ce îți dorești să realizezi și simți că mai e ceva drum până acolo?

Sunt câteva proiecte, filme și seriale pe care le dezvolt de ceva vreme. Știu că mai este mult de muncă la ele. Ceva ani și ceva mai mulți bani. Dar știu că o să le vină și lor rândul. Sunt povești pe care românii noștri merită să le vadă ecranizate, sunt fructe pe ramură ce mai trebuie să se coacă un pic pentru a fi gustoase.

18. Ce-ți place cel mai mult la tine – atât fizic, cât și trăsătură de caracter – și de ce?

Fizic, degetele de la picioare. Nu e o glumă, chiar sunt perfecte. Păcat că în clima noastră, mai bine de jumatate de an, purtăm pantofi :))) 

Caracter? Libertatea de a spune lucrurilor pe nume.


Credit foto: Tibi Vintur

19. Știm că ești pasionată de tot ce este frumos, estetic, prin urmare și vestimentar te poziționezi foarte bine. Cât de fashion victim ești?

Atât cât să cheltui prea mult pentru asta. Mai lucrez la acest aspect… 

20. Cum vrei să te țină minte lumea?

Filmele mi-aș dori să le țină minte, nu pe mine.

21. Cum s-ar numi filmul despre viata ta?

”All about my father!” Film pe care îl voi face la un moment dat.

22. Ce îți spui în fiecare dimineață, când te uiți în oglindă?

Deocamdată e secret. Poate la urmatorul interviu o să-ți dezvălui mantra. 🙂Din ultimele 24 de ore
Inchide