DEZVOLTARE PERSONALĂ: Ce am învățat despre curajul de a fi vulnerabil de la Brene Brown

<span class='prepend'>DEZVOLTARE PERSONALĂ:</span> Ce am învățat despre curajul de a fi vulnerabil de la Brene Brown

Brene Brown. Ține bine minte acest nume. Este „mama vulnerabilității”, „tatăl rușinii” și „sora curajului”. Cartea ei „Curajul de a fi vulnerabil” a devenit bestseller internațional, iar speech-ul de la Ted a ajuns viral – în prezent are peste 38 milioane de vizualizări.

Brene a studiat conceptul de vulnerabilitate peste 12 ani și a ajuns la niște concluzii pe care le dezbate în public.

I-am citit cartea, i-am urmărit discursurile și am făcut un rezumat care să te ajute să te înțelegi mai bine.

1. Conexiunea și sentimentul de apartenență sunt cele care dau sens și scop vieții noastre.

2. Pentru a ajunge la această conexiune cu cei din jur, trebuie să fim văzuți, observați – iar asta se întâmplă armonios atunci când ne simțim bine în pielea noastră.

3. Importanța curajului – Brene explică proveniența cuvântului: din latinescul Cor = inimă. Practic, curajul înseamnă să spui povestea a ceea ce ești cu inima deschisă. Oamenii care se simt confortabil cu imperfecțiunile lor, formeaza cele mai puternice conexiuni.

4. Practicarea compasiunii. Autoarea susține că e important ca, în primă fază, să practicăm compasiunea cu noi-înșine, abia apoi să ne întoarcem către ceilalți oameni.

5. Nu-ți fie frică de conexiune! Brene Brown asociază conexiunea cu autenticitatea. Oamenii care reușesc să creeze cele mai puternice și sincere relații sunt cei care sunt dispuși să renunțe la ceea ce cred că ar trebui să fie și să fie, pur și simplu, ceea ce sunt.

6. Îmbrățișează-ți fricile! Este vital să conștientizezi locurile, oamenii, relațiile, emoțiile care te sperie cel mai tare.Confruntarea cu aceste frici este vitală pentru creșterea ta ca ființă umană, atâta vreme cât faci asta cu inima deschisă.

7. Renunță la ideea de perfecțiune! Încă de la o vârsta fragedă, perfecțiunea este ceva la care poți ajunge dacă încerci suficient de tare. Ești încurajat să te perfecționezi ca să câștigi locul 1 la competiții sportive, burse școlare. Apoi ajungi să îți dorești să arăți perfect, să slăbești mai mult, să te tonifici mai mult, la gândul că atunci când totul va fi perfect vei întâlni partenerul ideal. Idealizezi conceptul de perfecțiune și nimeni nu te învață că e imposibil de atins. Pentru că imperfecțiunea face parte din viață.

„Crede că ești suficient. Când ne aflăm într-un moment în care simțim că suntem îndeajuns de buni, ne oprim din țipat și începem să ascultăm. Suntem mai buni și mai generoși cu oamenii din jurul nostru și suntem mai buni și mai blânzi cu noi-înșine.” (Brene Brown)
Din ultimele 24 de ore
Inchide