Ce efect are zahărul în creier și cum îl afectează

Ce efect are zahărul în creier și cum îl afectează

Dulciurile ne fac mai fericiți, dar există și o explicație logică pentru asta. Important este să fim conștienți de faptul că o groază de alimente conțin zahăr, de la miere, cereale și fructe confiate și până la apă.

Atunci când consumăm ceva dulce, în creierul nostru se activează receptorii de dulce care ajung în cortexul cerebral, locul unde se procesează gusturile. Mai departe, intervine sistemul de recompensă al creierului, care există în mai multe părți ale organului.

Cum știi că ai de-a face cu acest sistem? Răspunsul e simplu – dacă după ce mănânci ceva bun și dulce apare întrebarea – oare ar trebui să fac asta iar – atunci știi că l-ai activat.

Nu doar zahărul activează acest sistem, ci și socializarea, dragostea sau drogurile. Din păcate, atunci când îl suprasoliciți, sistemul se dă peste cap și apar – poftele, lipsa de control și toleranța crescută la dulce.

În corp se eliberează dopamină, un hormon care te face fericit, și care crește și atunci când, spre exemplu, consumi alcool, tutun sau heroină.

Când creierul nu mai primește îndeajuns de multe substanțe care să-i crească nivelul de dopamină, cere mai mult, iar atunci apare dependența.

Zahărul nu produce o dependență atât de mare ca cele 3 de mai sus, dar asta nu înseamnă că nu produce, iar asta înseamnă că avem nevoie să-l consumăm cu moderație, dacă vrem să avem un stil de viață cât mai sănătos. Simplu, nu?

Dacă vrei să înțelegi mai bine întreg procesul prin care zahărul îți modifică structurile în creier, atunci dă un play la video-ul de mai jos! Enjoy!Din ultimele 24 de ore
Inchide