LIFESTYLE: Ce se întâmplă cu organismul tău dacă renunți complet la zahăr

<span class='prepend'>LIFESTYLE:</span> Ce se întâmplă cu organismul tău dacă renunți complet la zahăr

Sunt perioade în care ținem diete, renunțăm la fast-food, la dulciuri, apoi revenim la anumite alimente sau obiceiuri.

Consumul de zahar s-a triplat la nivel global în ultimii 50 de ani, chiar dacă a fost clasificat în categoria produselor care pun sănătatea în pericol.

Există unele persoane care renunță complet la zahăr și susțin că le dispare și pofta de dulce. Nu simt nevoia să se reîntoarcă la el.

Așa că am căutat ce se întâmplă cu organismul atunci când renunțăm complet la zahăr, indiferent de durata acestei renunțări.

Mai multa energie

Zahărul îţi oferă energie doar pentru câteva clipe. Mănânci ceva dulce, te simţi bine 10 minute, apoi nu mai ai chef de nimic. Acest lucru se întâmplă din cauza oscilaţiilor glicemiei, care urcă şi coboară în funcție de cantitatea de zahăr din organism. Renunţând la zahăr, vei reuşi să ţii sub control glucoza din sânge, ceea ce diminează riscurile de a face diabet.

Nivelul colesterolului scade

Potrivit unui studiu publicat în revista ştiinţifică Open Heart, renunţarea la zahăr poate reduce semnificativ riscul de boli de inimă. Grăsimea depusă pe artere se diminuează, iar inima ta va fi mai ferită de infarct sau alte afecţiuni. În doar câteva săptămâni de la „momentul zero”, de când renunţi la zahăr, nivelul colesterolului poate scădea chiar şi cu zece procente, iar cel al trigliceridelor, cu 20-30%.

Inflamaţiile din organism dispar

Inflamaţiile se fac vinovate pentru tot felul de afecţiuni, cum ar fi acneea, bolile de inimă şi depresia. Renunţând la zahăr, acestea vor dispărea, la fel şi riscul de a dezvolta aceste afecțiuni.

Slăbit

Doar renunțând la zahăr, poți slăbi în 2 luni peste 2 kilograme, fără altă dietă.

Echilibru hormonal

Zahărul este una dintre cauzele principale ale dezechilibrelor hormonale.

Nivelul crescut de zahăr din sânge întrerupe procesul natural al organismului de reglare a hormonilor responsabili pentru starea de foame: leptinagrelina si adiponectina.

Efecte benefice asupra pielii

Zahărul se fixeaza pe colagenul din piele. Acest lucru produce inflamații și scade efectivitatea colagenului și elastenului, proteine care mentin sănătatea pielii. Atunci când acestea nu funcționează corespunzător, pielea își pierde tinerețea și fermitatea.

Practic, cu cât consumăm mai mult zahăr, cu atât părem mai bătrâni decât suntem.

Diminuarea „poftelor”

Zahărul și fructoza sunt responsabile pentru poftele alimentare. Fructuoza este cea care ne înfometează, ne crește apetitul, creează dependență. Așa că, pe măsură ce mănânci mai multe dulciuri, crește și numărul celorlalte alimente pe care le consumi. De obicei, unul din semnale este că ți se face foame la puțin timp după ce ai mâncat.

Ce se întâmplă cu creierul

În neuroștiință, zahărul este ceea ce se numește „recompensă”. Un cadou pe care ți-l faci ca să te premiezi pentru anumite reușite. De asemenea prăjiturile sunt asociate cu zilele de naștere, petreceri, evenimente fericite. Un „natural reward”, cum zic americanii. De aceea este greu să renunți la el, asocierile pe care le face creierul tău sunt puternice, în plus – creează dependență. Așadar, dacă treci brusc de la mult zahăr la deloc, poți avea dureri de cap, amețeală, stare proastă, nervozitate.

Cercetătorii spun că prima săptămână este cea mai grea. Apoi corpul se obișnuiește. Unele persoane preferă să renunțe treptat, micșorând cantitatea o dată la câteva zile. Oricum, beneficiile renunțării la zahăr sunt evidente. Întrebarea rămâne: Ce facem cu pofta de dulce?Din ultimele 24 de ore
Inchide