STUDIU: Cele 7 reguli morale după care se ghidează toți oamenii din lume

<span class='prepend'>STUDIU:</span> Cele 7 reguli morale după care se ghidează toți oamenii din lume

Nu suntem atât de diferiți unii de alții, pe cât ai crede, iar Universitatea Oxford a descoperit că toate societățile din această lume sunt legate de 7 legi morale universale.

Chiar dacă țările vestice sunt mai liberale și nu mai vor structuri ierarhice, noile studii arată că structurile de putere tradiționale și valorile de bază, cum ar fi caritatea și fraternitatea, sunt rădăcinile societăților de succes.

Cercetarea a cuprins 60 de culturi diferite și a scos la iveală că toate operează după 7 valori morale:

  • să-ți ajuți familia
  • să-ți ajuți grupul (comunitatea)
  • să întorci favorurile primite
  • să fii curajos
  • să ții cont de superiori
  • să împarți resursele în mod cinstit
  • să respecți proprietatea celor din jur

Incluse în aceste coduri sunt și – să ai grijă de rudele fragile, să-ți dai proprietățile către copii, să te duci la război dacă e nevoie și să-ți respecți bătrânii.

Oricine de pe acest pământ împarte un cod moral comun cu cei din jur. Aceste 7 reguli sunt comune în toate culturile, deoarece oamenii se confruntă cu aceleași probleme sociale. Asta ne arată că sunt mai multe lucruri care ne leagă decât ne despart”, spune Dr Oliver Scott Curry, autorul care a condus studiul din cadrul Universității Oxford.

Chiar dacă unele dintre aceste valori par de dreapta și sunt conservatoare, cum ar fi cea în care trebuie să te supui superiorilor, află că oamenii de stânga tot vor avea un grup loial și se vor supune cuiva.

Studiul de față este cel mai mare de acest gen făcut vreodată, iar scopul lui a fost să descopere dacă societățile au versiuni diferite de moralitate.

Au fost analizate peste 600 de surse și concluzia a fost clară – absolut toate culturile, de pe toate continentele, indiferent de preferințele religioase sau politice, respectă aceste reguli.

Evident, unele societăți prețuiesc unele valori mai mult decât altele, dar asta nu înseamnă că cele 7 reguli nu se aplică tuturor.

Evident, oamenii de știință mai au de lucru pe acest subiect, deoarece, așa cum spune și co-autorul studiului, profesorul Harvey Whitehouse – „antropologii ar trebui să testeze acum teoriile pe teren, în loc să se bazeze pe date vechi.

El spune că studiul a fost făcut în baza descrierilor istorice ale culturilor din jurul lumii.

În viitor, dacă antropologii sunt serioși în a testa teorii ale moralității, ei vor fi nevoiți să adune date noi, în mod sistematic, de pe teren.

Până atunci, e important să ținem minte că lucrurile pe care le avem în comun sunt mai multe decât cele care ne țin departe unii de alții.Din ultimele 24 de ore
Inchide