BANI: Comisia Europeană, amendă de 1,5 miliarde de euro pentru un gigant IT

<span class='prepend'>BANI:</span> Comisia Europeană, amendă de 1,5 miliarde de euro pentru un gigant IT

Comisia Europeană a anunțat că a sancționat cu o amendă fabuloasă pe unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de IT.

Este vorba de Google, care ar fi abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţa şi a impus o serie de clauze de exclusivitate sau restrictive în contractele cu anumite site-uri. Acest lucru i-ar fi împiedicat pe alţi jucători de pe piaţă să afişeze pe diverse site-uri anunţuri publicitare proprii sau asociate cu rezultatele căutărilor.

Amenda propusă de Comisia Europeană este de 1,5 miliarde de euro, o sumă aparent imensă, dar destul de mică, având în vedere că reprezintă doar 1,3 % din cifra de afaceri realizată de Google în 2018.

De asemenea, amenda este mică dacă luăm în considerare că oficialii europeni spun că acest comportament abuziv practicat de Google a durat peste 10 ani și a împiedicat alte societăți să concureze pe baza meritelor și să inoveze.

Google nu este la prima amendă, în 2018 fiind amendată tot de Comisia Europeană cu peste 4,3 miliarde de euro pentru abuz de poziţie dominantă în utilizarea sistemului de operare Android. În 2017, Google a primit o altă amendă de aproape 2,5 miliarde de euro, pentru acuzația de abuz de poziţie dominantă în căutările online pentru a favoriza Google Shopping.Din ultimele 24 de ore
Inchide