STUDIU: De ce, în timp, ajungi să semeni cu partenerul de cuplu

<span class='prepend'>STUDIU:</span> De ce, în timp, ajungi să semeni cu partenerul de cuplu

Se spune că opusele se atrag, dar adevărul este că nu-i nimic ieșit din comun din a te simți atras de cei care au caracteristici asemănătoare cu ele tale.

Anthony Little, profesor de psihologie în cadrul Universității Bath din Anglia, susține această teorie și spune că două persoane care fac parte dintr-un cuplu se aseamănă mai mult decât s-ar aștepta.

Cele mai multe similitudini în cuplu se găsesc în mediile sociale, cum ar fi părerile cu privire la religie sau politică, dar și în factori care țin de educație, inteligență și personalitate. Cuplurile se aseamănă și din punct de vedere fizic, mai ales dacă vorbim de înălțime și greutate”, spune Little.

Primul care a analizat asemănările dintre cei implicați într-un cuplu, bazat pe fețele lor, este psihologul Robert Zajonc. Într-un studiu din 1987, el și colegii lui de la Universitatea din Michigan au adunat 110 studenți care să analizeze 12 fotografii alb-negru care prezentau 12 cupluri diferite.

Fotografiile au fost împărțite în două seturi – cuplurile fotografiate la căsătorie vs cuplurile după 25 de ani de căsnicie. Participanții la studiu, fără dubiu, au hotărât că persoanele seamănă mult mai mult între ele, după un număr de ani petrecuți împreună.

Pentru a explica fenomenul, Zajonc aduce în discuție empatia.

În căsnicie, partenerii rămân în același mediu și, datorită relației lor, ajung să empatizeze mult mai mult unul cu celălalt.

De-a lungul timpului, aceste stadii emoționale ajung să fie împărtășite, iar soția ajunge să simță emoțiile soțului și invers. Dacă musculatura facială stă la baza acestor expresii emoționale, atunci, în timp, cei implicați în cupluri vor ajunge să semene unul cu altul.

Little explică această treabă mult mai simplu și în mai puține cuvinte: „experimentând emoțiile vieții împreună, fețele celor din cupluri vor semăna mult mai mult, odată cu trecerea timpului, deoarece ei ajung să plângă și să râdă împreună.

O altă teorie pentru asemănările dintre doi oameni dintr-o relație este că oamenii preferă pe cei care arată ca ei sau pe cei care seamănă cu părintele de sex opus.

Little spune că ne plac lucrurile familiare și așa putem ajunge să ne cuplăm cu indivizi care au trăsături comune cu părintele nostru de sex opus (păr, culoarea ochilor etc.)

Cercetări pe tema asta se tot fac, dar Little are o concluzie ok pe subiect: „cineva care arată ca tine ar putea să se comporte ca tine, așa că partenerii care se aseamănă, ar putea fi mai compatibili.Din ultimele 24 de ore
Inchide