Povestea pastilei care te scapă de singurătate. Ai lua-o?

Povestea pastilei care te scapă de singurătate. Ai lua-o?

Singurătatea face parte din viața noastră, dar noi suntem genetic programați să găsim conexiuni, să ne petrecem timpul în grupuri, să avem nevoie de alți oameni pentru a fi mai fericiți.

Maeștrii zen îți vor explica cum trebuie să ajungi să te simți bine tu cu tine, ca apoi să te bucuri de cei din jur, dar și cum fericirea vine din interior și tocmai prin timpul pe care-l petrecem noi cu noi, în singurătatea noastră.

Din păcate, nu despre asta este vorba aici, ci despre singurătatea ca o boală, transformată încet, încet în epidemie: din ce în ce mai mulți oameni se simt tot mai singuri, indiferent de vârsta pe care o au.

Societatea actuală ne face asta – spre deosebire de timpurile în care singura opțiune universal acceptată era căsătoria, în prezent trăim vremuri în care avem o paletă largă de alegeri, așa că ajungem să petrecem mai mult timp singuri.

Adăugăm aici faptul că trăim într-o constantă viteză, pe repede-înainte, incapabili să mai punem pauză, să ne uităm în jur și să vedem cum viața trece pe lângă noi, cât timp noi ne stresăm degeaba.

Problema cea mai nasoală cu singurătatea asta este că se transformă în ceva foarte dăunător vieții noastre – duce la boli cardiovasculare sau neurodegenerative, slăbește sistemul imunitar și poate modifica structurile din creier, astfel încât să ne simțim mai deprimați sau anxioși.

Despre toate astea vorbește Stephanie Cacioppo, director la Brain Dynamics Lab, din cadrul Universității de Medicică din Chicago. Ea este și văduva lui John Cacioppo, partenerul ei de cercetare care a murit anul trecut.

John a fost iubirea vieții ei, iar după moartea lui, Stephanie a început să pune în aplicare tot ceea ce au lucrat împreună – și-a transformat viața într-un experiment, pentru a-și demonstra teoriile din cercetări.

A început să facă sport, să depună un efort pentru a-și manifesta recunoștința, să facă ceva drăguț pentru cineva din jurul ei, fără a aștepta ceva la schimb, să intre în vorbă cu oameni străini și să împărtășească știri pozitive cu cei din jur.

„Dacă ai un sentiment de valoare și de viață cu un scop, atunci te vei simți mai puțin singur”, spune Stephanie. Ea și-a propus să ducă mai departe moștenirea soțului ei și să lucreze la proiectul lor comun – dezvoltarea unei pastile împotriva singurătății.

Foto ilustrativ

Este un demers foarte interesant și credem că în anii care vor urma se va ajunge și aici, iar asta pentru că singurătatea nu are un diagnostic clinic (așa cum are depresia, spre exemplu) și nici un tratament pentru atunci când te simți cronic izolat.

Cercetătoarea lucrează la un neurosteroid numit pregnenolonă, despre care se spune că scade tulburările provocate de stres și liniștește hipervigilența din creier, stare care apare atunci când o persoană este supusă amenințărilor sociale.

Scopul ei nu este de a-i face pe oameni să nu se mai simtă singuri, ci modul în care singuratea afectează creierul și corpul.

În 2013, a fost făcut un studiu în care 31 de oameni sănătoși au primit doze orale de allopregnanolone, un derivat chimic din pregnenolonă, și s-a demonstrat că participanții au avut parte de un efect calmant asupra amigdalei – regiunea din creier responsabilă de detectarea fricii, a amintirii emoțiilor și de anticiparea reacțiilor neplăcute.

Foto ilustrativ

Soții Cacioppo s-au focusat pe studiul acestor substanțe, iar în studiile clinice au observat că au efecte benefice împotriva singurătății și stărilor depresive. Efectele sunt asemănătoare cu cele ale antidepresivelor, dar fără a avea efecte negative, cum ar fi greața, insomnia sau starea de rău.

„Dacă am puterea reduce cu succes sistemul de alarmă din mintea celor singuri, atunci i-am putea determina să se reconecteze cu lumea din jur, în loc să se îndepărteze de ea”, spune Stephanie.

Asta este și baza celui mai recent studiu pe care l-a făcut și care a presupus administrarea de 400 mg de pregnenolonă unor indivizi singuri, dar sănătoși. Studiul a început în mai 2017 și va ține până în iunie 2019, iar Stephanie și echipa ei au început deja să analizeze datele obținute.

Evident, rămâne de discutat dacă un individ se simte profund singur sau pur și simplu trece printr-o pasă proastă. De multe ori, omul poate ieși singur dintr-o stare proastă, dar Cacioppo susține intervenția medicamentoasă atunci când lucrurile nu se schimbă spre bine.

Societatea în care ne ducem viețile ne îndepărtează unii de alții, chiar dacă ne oferă mai multe beneficii – facem cumpături online, comunicăm online, ne dăm date-uri online. Mintea și corpul nostru au nevoie să fie integrate în grupuri sociale, iar o astfel de pastilă ar putea fi soluția. Ce părere ai de treaba asta?Din ultimele 24 de ore
Inchide