Șeful antidrog din DIICOT nu-și mai dorește urmărirea penală a consumatorilor de marijuana din România – un pas înainte spre legalizare?

Șeful antidrog din DIICOT nu-și mai dorește urmărirea penală a consumatorilor de marijuana din România – un pas înainte spre legalizare?

În foarte multe țări din Europa a fost dezinciminat consumul de marijuana. În acestea, nu se mai pune de mult accentul pe consumator. În acest context există și o veste (parțial) bună pentru consumatorii de droguri ușoare din România: procurorul Bogdan Felician Voicu, şeful interimar al Secţiei pentru combatere a traficului de droguri din DIICOT, a declarat că e de acord cu practica procurorilor de a renunţa la urmărirea penală pentru deţinere de droguri uşoare în vederea consumului.

Bogdan Voicu și-a susținut părera spunând că, numai în 2018, procurorii DIICOT au dat soluţii de renunţare la urmărirea penală (RUP) în peste 1900 de dosare de deţinere de droguri uşoare în vederea consumului.

sursă foto:
Sharon McCutcheon // Unsplash

Cu toate acestea, este mult prea devreme pentru a ne gândi la legalizarea sau măcar la dezincriminarea consumului de marijuana în România.

Pentru că această știre a generat un mare entuziasm, dar și panică în rândul publicului conservator, ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, a solicitat clarificări din partea procurorul Voicu. Acesta s-a scuzat, precizând că nu este pentru dezincriminarea deţinerii de droguri uşoare în vederea consumului, ci doar pentru soluţionarea acestui tip de dosare cu decizii de renunţare la urmărirea penală.

Voicu a mai susținut că presiunea pusă pe consumatori este benefică și ar trebui menținută, deoarece prin anchetarea unor simpli consumatori, procurorii au ajuns de multe ori la prinderea unei întregi reţele de traficanţi.

„Legea ne obligă să investigăm atât infracţiuni de deţinere de droguri în vederea consumului propriu, cât şi de efectuare de orice altă operaţiune de traficare a unor astfel de substanţe. Repet, de la un simplu dosar, şi nu o dată s-a întâmplat chestia asta, cu mijloace specifice de investigaţie şi cu cheltuieli relativ minime, de la un dosar relativ simplu de deţinere de droguri în vederea consumului propriu a fost devoalată şi trasă la răspundere penală o adevărată grupare implicată, organizată”, a declarat procurorul Bogdan Voicu, şeful Antidrog din DIICOT.


sursă foto: Louis Hansel // Unsplash

Așadar, chiar dacă inițial părea o veste bună, un pas înspre dezincriminarea consumului de marijuana, lucrurile sunt ceva mai complicate, deoarece mentalitatea românească încă este ancorată în trecut. În plus, în România nu există nicio forță politică care să-și dorească asumarea unui proiect atât de controversat precum legalizarea marijuanei.

Chiar și așa, faptul că din ce în ce mai mulți procurori își manifestă dorința de a se renunța la urmărirea penală a consumatorilor e un mic pas.

Mai trebuie știut că procurorul Voicu a fost propus de ministrul Justiţiei Tudorel Toader pentru postul de şef al Secţiei Antidrog din DIICOT, dar acesta trebuie să obțină un aviz consultativ pozitiv de la secţia pentru procurori a CSM, iar numirea propriu-zisă ar putea fi făcută de preşedintele Klaus Iohannis. În prezent, el este doar şeful interimar al Secţiei pentru combatere a traficului de droguri din DIICOT.Din ultimele 24 de ore
Inchide