THINK GREEN: Șerban Copoț are un scop mai presus de faimă, autografe și muzică

<span class='prepend'>THINK GREEN:</span> Șerban Copoț are un scop mai presus de faimă, autografe și muzică

Șerban Copoț ne-a surprins prin proiectele lui și modul în care se folosește de notorietate pentru a proteja mediul înconjurător.

Îl știm de ani de zile din trupa Animal X, l-am văzut în mai multe ipostaze de-a lungul anilor: concerte și apariții în media, prezentator la TV, artist, producător.

Însă puțini sunt cei care știu că Șerban este președinte al asociatiei Generatia Verde și militant ecologist.

A încurajat mersul cu bicicleta în București prin campania „Pe două roți”, a lansat primul calculator de emisie de carbon din România și din sud-estul Europei și a fost ambasador al Comisiei Europene pe Schimbări climatice, iar apoi ambasador al Comisiei Europene pe Biodiversitate. Acestea sunt doar câteva dintre proiectele de protecție a mediului în care Șerban Copoț a fost implicat de-a lungul timpului.

Preocuparea lui „cu acte-n regulă” pentru mediu datează din anul 2006, atunci când a înființat asociația „Generația verde”, din pură dorință de a face ceva pentru natura din România. „A venit ca o soluție la frustrările pe care le aveam după o plimbare prin Deltă, unde văzusem dimensiunea nepăsării noastre. Era plin de gunoaie, era sinistru. Și în țară, în general, natura era într-un stadiu deplorabil, albiile râurilor erau pline de gunoaie. Când am înființat asociația, am vrut să-i fac pe oameni conștienți de ceea ce se întâmplă, am zis să profit de popularitatea pe care o aveam atunci pentru a atrage atenția asupra acestui subiect. Aveam și experiență, fusesem implicat în campania antidrog și am vrut să folosesc aceste lucruri și capitalul de imagine într-un scop mai presus de autografe, albume și viața de trupă”, povestește Șerban Copoț.

Cel mai mare proiect al asociației „Generația verde” a fost campania națională „Amprenta de carbon – află cât risipești din viitorul tău”. Atunci a fost lansat primul calculator de emisie de carbon din România și din sud-estul Europei.

A fost o campanie care a adunat date de la peste 140.000 de oameni și a avut un impact mult peste ce ne așteptam noi. Acesta este un software pe site-ul asociației unde intri și ai întrebări al căror răspuns vor arăta exact consumul tău: transport, energie, apă și cum îl poți reduce. Comisia Europeană ne-a nominalizat cu acest proiect în rândul ONG-urilor din Europa, în 2009, când am devenit ambasador al Comisiei Europene pe Schimbări climatice, iar în anul următor am fost ambasador al Comisei Europene pe Biodiversitate și am mers într-un turneu în Europa, prin mai multe capitale”, își amintește Șerban Copoț.

Toate aceste demersuri au avut la bază doar dragostea pentru natură pe care Șerban vrea să o transmită nu doar băieților lui, ci tuturor copiilor și părinților din România.

Tocmai de aceea, el va lansa în curând un program național amplu, pentru a stimula apropierea tinerilor de natură. „Simt că trebuie să fac ceva să o protejez. Natura nu vorbește, doar face. Și mi se pare atât de justă abordarea aceasta, în care tu iei apărarea necuvântătoarelor, încât mi se pare că dau și eu ceva înapoi, pentru că natura ne dă totul”, ne-a mai spus Șerban.  Din ultimele 24 de ore
Inchide